Nieuws

mei
25
2012

TERUG THUIS!

Na een lange busrit ben ik terug thuis sinds woensdagavond, verwelkomd door mijn gezin.Mijn verhaal vertellen kon beginnen. Ik moet nu afkicken en stilaan de draad terug opnemen van de gewone dagelijkse dingen. Maar ik zal nog lang nagenieten van alle ervaringen tijdens mijn  pelgrimsavontuur!

 Aan het einde van mijn pelgrimstocht heb ik nog een gemeend DANK JE WEL  voor alle supporters tijdens mijn rit. Het heeft me enorm  deugd gedaan te voelen dat er zovelen met mij verbonden waren.  Annemie en onze kinderen ben ik bijzonder dankbaar omdat ze mij in alle vrijheid - alleen - hebben laten gaan. Verder heb ik een warme gastvrijheid mogen ervaren bij de zusters van de HH. Harten in Ninove waar ik mijn eerste overnachting had. Dank je wel zuster Jeannine en medezusters! Tijdens mijn camino heb ik bijzondere mensen, allen met hun eigen verhaal,  mogen ontmoeten:  René, Gerda, Dirk, Jonathan en Katleen, Hans, Wim en Tinus, trio uit Gent,.....en ook nog zovelen wiens taal ik niet spreek maar waarmee ik toch een verbondenheid heb ervaren.  Deze ontmoetingen hebben mijn camino eveneens dankbaar gekleurd.
 
mei
19
2012

Santiago de Compostela: stad van pelgrims

Tijdens mijn laatste rit heb ik nog stevig op de pedalen moeten duwen maar met een gevoel van dankbaarheid, overwinning en voldoening ben ik om 12 u vanmiddag Compostela binnen gereden. Mijn pelgrimstocht is volbracht! Mijn eerste indrukken worden overheerst door de drukte hier in de stad: een mierenhoop van honderden mensen....pelgrims, toeristen. Ja, voor mij is dat confronterend  want de rust die ik had ervaren onderweg is hier ver te zoeken.
Ik vlucht voorlopig in dringende bezigheden van praktische aard: een hotelkamer boeken (niet wachten gezien de drukte ), een busticket kopen voor de terugreis,  fiets en bagage klaarmaken om vanavond in te leveren bij de firma die ze bij mij thuis zal brengen. Mijn fiets kom ik de eerste dagen niet meer op....een luxe therapie voor mijn zadelpijn! Vanmiddag ook nog mijn credential (oorkonde) gaan aanvragen in de Oficina de la Pelegrimacion. Morgen ga ik mijn pelgrimstocht afsluiten tijdens de pelgrimsviering in de kathedraal en de beloofde kaarsen branden. Dinsdagmiddag stap ik hier op de bus naar huis en bij leven en welzijn ben ik woensdagnamiddag terug thuis.


Ik had gekozen om deze tocht "alleen" te volbrengen en dat heeft me deugd gedaan. Ik heb kunnen fietsen in mijn eigen ritme naargelang mijn fysieke én mentale conditie.

De rode draad doorheen mijn tocht is dankbaarheid...... daarover wil ik nog iets zeggen als ik terug thuis ben.


 
mei
18
2012

3 weken en 20 fietsdagen onderweg

Vandaag vrijdag 18 mei ben ik 3 weken onderweg. Tijdens  de zeer zware dagrit van 103,5 km heb ik 2062 hoogtemeters overwonnen..... er was weer veel klimwerk te doen. Tijdens de voormiddag, in de motregen, puffend en zwetend bergop getrapt....daarna bergafwaarts gebold bibberend van de kou door nattigheid en afkoeling. Droge en warme kleding onderweg moeten aantrekken.


Een stuk van de rit samen gefietst met 3 Gentenaren (+20 jaar jonger dan ik) en samen gepicknickt en ervaringen uitgewisseld.  Zij waren vorige week woensdag vertrokken vanuit Saint-Jean-Pied-de-Port; ik ben daar zaterdag vertrokken.Vanavond gestopt in Arzua om in de albergue te overnachten. Morgen nog 50 km af te leggen om mijn doel te bereiken! Als  alles meezit morgen, kom ik zoals gepland aan in Santiago de Compostela! Seffens al naar bed (21u20) want ik wil morgen op tijd vertrekken!


Opmerkelijk dat tijdens mijn doortocht van Spanje ik alle dagen de koekoek heb gehoord!
 
mei
17
2012

Nog steeds klimmen en dalen.

Een dagrit van 107 km met nog eens flink wat klimwerk (1918 hoogtemeters)! Neen, na de doorsteek van de Pyreneeën is het zwaarste van de tocht nog niet voorbij! Vanuit Cruz de Ferro, waar ik  mijn steentjes heb achtergelaten, 1000 hoogtemeters dalen na een kort stuk klimmen. Heerlijk om de dag mee te beginnen. Maar vanuit Villafranca del Bierzo opnieuw 800 meter langzaam omhoog over 33km  de Cebreiro op ... ik vorder traag meter per meter en moet in kadans blijven trappen of ik val. Tussendoor stoppen om te drinken en van het  supermooie  berglandschap in Galicië te genieten.


In Villafranca afgesproken met  vrienden Monik en Raoul  uit St Mariaburg (Compostelawandelaars in 2005)  die onderweg  op reis naar Portugal ook Compostela bezoeken . Ik heb enkele kilo's van mijn bagage  mogen meegeven.


Vanavond verblijf ik in de albergue van Triacastela op 150 km van Santiago de Composteala. Het is druk op de camino: veel pelgrims waarvan ontzettend veel stappers! Dus ook druk hier!

 
mei
16
2012

Nog 265 km te gaan!

Weer een mooie tocht gehad vandaag met geweldige vergezichten in de prachtige natuur! 126 km afgelegd met 1213 hoogtemeters. De start vanmorgen om 7u was fris maar ik bevind me dan ook op 800 m hoogte. Rond Leon begon het zachtjes klimmen naar  900 m en daarna vanaf Astorga moest ik de col Cruz de Ferro op. Ik ben tot in Foncebadon geraakt waar ik in de albergue voor pelgrims overnacht. Morgen zal ik naar de top verder klimmen (10% - 1505 m) om daar op het hoogste punt onder het kruis - zoals de vele pelgrims - mijn meegebrachte  steentjes achter te laten. Het is een symbolische daad die elke pelgrim anders invult vanuit zijn persoonlijk verleden.  Rond Astorga heb ik ongelooflijk veel ooievaars gezien. Ik denk dat ze hier hun winterverblijfplaats hebben. In de schilderachtige dorpjes ook tekenen  van armoede gemerkt: bewoonde huizen in erbarmelijke staat...


Pelgrims die in een refugio willen overnachten moeten kunnen bewijzen dat ze de tocht werkelijk afgelegd hebben. Daarom moet je stempels verzamelen in je stempelboekje van het Compostelagenootschap. Die stempels moet je gaan vragen in het gementehuis, cultureel centrum, pastorij, refugio,....  Bij aankomst in Compostela zal ook dit boekje nodig zijn om je pelgrimsoorkonde te verkrijgen. Langs de camino in Spanje vind je regelmatig refugios omdat hier zoveel wandelaars passeren die na hun dagtocht onderdak moeten vinden. 


Ik kan vanavond  de laatste 3 dagritten min of meer plannen want ik heb nog 3 dagen en 264 km tot Compostela!

 
  Oudere berichten >>