Nieuws

mei
17
2012

Nog steeds klimmen en dalen.

Een dagrit van 107 km met nog eens flink wat klimwerk (1918 hoogtemeters)! Neen, na de doorsteek van de Pyreneeën is het zwaarste van de tocht nog niet voorbij! Vanuit Cruz de Ferro, waar ik  mijn steentjes heb achtergelaten, 1000 hoogtemeters dalen na een kort stuk klimmen. Heerlijk om de dag mee te beginnen. Maar vanuit Villafranca del Bierzo opnieuw 800 meter langzaam omhoog over 33km  de Cebreiro op ... ik vorder traag meter per meter en moet in kadans blijven trappen of ik val. Tussendoor stoppen om te drinken en van het  supermooie  berglandschap in Galicië te genieten.


In Villafranca afgesproken met  vrienden Monik en Raoul  uit St Mariaburg (Compostelawandelaars in 2005)  die onderweg  op reis naar Portugal ook Compostela bezoeken . Ik heb enkele kilo's van mijn bagage  mogen meegeven.


Vanavond verblijf ik in de albergue van Triacastela op 150 km van Santiago de Composteala. Het is druk op de camino: veel pelgrims waarvan ontzettend veel stappers! Dus ook druk hier!

 
mei
16
2012

Nog 265 km te gaan!

Weer een mooie tocht gehad vandaag met geweldige vergezichten in de prachtige natuur! 126 km afgelegd met 1213 hoogtemeters. De start vanmorgen om 7u was fris maar ik bevind me dan ook op 800 m hoogte. Rond Leon begon het zachtjes klimmen naar  900 m en daarna vanaf Astorga moest ik de col Cruz de Ferro op. Ik ben tot in Foncebadon geraakt waar ik in de albergue voor pelgrims overnacht. Morgen zal ik naar de top verder klimmen (10% - 1505 m) om daar op het hoogste punt onder het kruis - zoals de vele pelgrims - mijn meegebrachte  steentjes achter te laten. Het is een symbolische daad die elke pelgrim anders invult vanuit zijn persoonlijk verleden.  Rond Astorga heb ik ongelooflijk veel ooievaars gezien. Ik denk dat ze hier hun winterverblijfplaats hebben. In de schilderachtige dorpjes ook tekenen  van armoede gemerkt: bewoonde huizen in erbarmelijke staat...


Pelgrims die in een refugio willen overnachten moeten kunnen bewijzen dat ze de tocht werkelijk afgelegd hebben. Daarom moet je stempels verzamelen in je stempelboekje van het Compostelagenootschap. Die stempels moet je gaan vragen in het gementehuis, cultureel centrum, pastorij, refugio,....  Bij aankomst in Compostela zal ook dit boekje nodig zijn om je pelgrimsoorkonde te verkrijgen. Langs de camino in Spanje vind je regelmatig refugios omdat hier zoveel wandelaars passeren die na hun dagtocht onderdak moeten vinden. 


Ik kan vanavond  de laatste 3 dagritten min of meer plannen want ik heb nog 3 dagen en 264 km tot Compostela!

 
mei
15
2012

Superbenen vandaag!

Goed geslapen, vroeg vertrokken, 165 km afgelegd: ik had een superdag vandaag! Tijdens de voormiddag nog flink wat klimwerk (1100 hoogtemeters) moeten doen maar verder liep mijn route door (eentonige) vlakten. Er stond nogal wat (koude) wind maar die was grotendeels in mijn voordeel. Dat maakt dat ik vanavond tot op een 30-tal km van de stad Leon ben geraakt. Hier in het dorpje Reliegos heb ik van de uitbater in de refugio een VIP-onderkomen gekregen (volledig aparte ruimte) omdat hij versteld stond van mijn afgelegde kilometers van vandaag.  Ik ga hier nog op zoek naar een menu peregrino want er moeten dringend kolen op het vuur worden gegooid. 
 
mei
14
2012

De zon brandt!

Vandaag ben ik al 17 dagen onderweg. Na een goede nachtrust (niet gestoord door andermans  gesnurk en ook mezelf niet wakker gesnurkt) vol frisse moed aan mijn 16de  etappe begonnen.   In totaal 126 km gefietst met 1704 hoogtemeters en 9 u onderweg geweest tot in Villagonzalo-Pedernales, een dorpje op 6 km voorbij de stad Burgos. Ik logeer in een hotelletje hier want in Burgos heb ik geen overnachtingsplek kunnen vinden.  Vandaag reed ik een van de allermooiste ritten tot nu toe: wat kan de natuur prachtig zijn!  En de meeste dorpjes die ik doorkruis  hebben een schoonheid door eenvoud. De zon heeft gebrand op mijn vel hoewel het niet eens meer dan 21° is geweest. Op de camino weer  interessante ontmoetingen gehad en ook de vraag gekregen hoeveel pk ik in de benen heb om mijn stootwagen  met zoveel bagage aan zo'n snel tempo voort te trappen. Intussen wordt mijn planning om zaterdag in Compostela aan te komen -  bij leven en welzijn -  meer en meer realiteit.
 
mei
13
2012

Het blijft klimmen en dalen

Ik ben nu 16dagen onderweg en ik heb vandaag 101 km afgelegd  met 1894 hoogtemeters. Het blijven deze week nog zware ritten met nog veel langdurende  beklinmmingen(vandaag van 5% tot 7%). Elke inspanning wordt hier wel beloond met zeer mooie vergezichten. Af en toe strookt de uitgestippelde route die ik volg (Sweerman) niet meer met de huidige verkeerssituatie  en is het opletten om bv niet op de autostrade terecht te komen. In de buurt van de steden is het geen probleem om de draad weer op te pikken want een Spanjaard kent de caminoweg als je hem er naar vraagt. Onderweg ontmoet ik nog regelmatig fietsers op de camino maar zij doen meestal kortere ritten. Mijn fiets en gps blijven in goede conditie; van  mijn zadelpijn geraak ik niet af dus die breng ik als souvenir mee naar huis. Vannacht slaap ik in de refugio van Najera maar eerst ga ik nog op zoek naar een lekker pelgrimmenu. Hopelijk slaap ik vannacht hier beter  want vorige nacht ben ik uit mijn slaap gehouden door een snurker!
 
<< Recentere berichten Oudere berichten >>